Telefon : 0 232 365 72 22
  • Pazartesi-Cuma: 9:00 - 20:00
  • Cumartesi: 10:00-16:00
  • Pazar: Kapalı

Hizmetler

ONKOLOJİ HASTALIKLARINDA BESLENME

ONKOLOJİ HASTALIKLARINDA BESLENME

Kanser, birtakım etkenler nedeniyle değişime uğramış hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalıp büyümeleri ve başka dokulara yayılması sonucu oluşan çok önemli bir hastalıklar grubudur. Ölüm nedeni olarak, kalp ve damar hastalıklarının hemen ardından gelmektedir. Yurdumuzda en sık görülen kanserler erkeklerde akciğer, prostat, kalın barsak, rektum, mide ve pankreas; kadınlarda meme, akciğer, kalın barsak, rektum, rahim, mide ve pankreas kanserleri olarak sıralanabilir. Kansere yakalanma da yaş ve genetik yatkınlığın yanı sıra bir takım dış etkenler rol oynamaktadır. Kansere neden olan dış etkenler; Sigara: %30–35 Beslenme: %25–30 Enfeksiyon: %15–20 Şişmanlık: %10–20 Alkol: %4-6 Diğer: %10-15 Kanserden Kanserde belki tedaviden daha önemli olan konu kanserin önlenmesidir. Önlemede karsinojenik (kanser yapıcı) maddelerden uzak durmak, temiz ve sağlıklı yaşamak ve dengeli uygun beslenme programı uygulamak gibi hususlara uyulması kanser sıklığını azaltacaktır. Kişiye özel uygun bir beslenme programı ile ideal vücut ağırlığı korunur ve kişinin bağışıklık sistemi güçlenerek enfeksiyonlara yakalanma riski azalır. Kanserin tanısı ve tedavisi (kamoterapi, radyoterapi, cerrahi) birçok uzmanlık dallarının işbirliğini gerektirmektedir ve tedavisi güç bir hastalıktır. Uygulanan tedavi süresince, tedavi türüne de bağlı olarak kişi de bazı değişiklikler oluşmaktadır. İstemsiz ağırlık kaybı, kas kütlesinde azalma, iştah azlığı, yutma - sindirim – emilim problemleri, bulantı, kusma, tat almada farklılıklar, ishal, kabızlık gibi değişikliklerin olması halinde kişinin beslenme desteği alması tedavinin gidişatını, yaşam süresini ve yaşam kalitesini etkilemektedir. Kanser, tanı öncesi ve tedavi süresince hastaların yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kaldığı en önemli hastalıktır. Yetersiz beslenmeye bağlı gelişen ağırlık kaybı ve kas kütlesinde azalma, kansere bağlı ölümlerin %20-50’ sinden sorumlu tutulmaktadır. Bu nedenle bir kanser hastasının beslenme durumu, tanı anından itibaren bir diyetisyen tarafından saptanmalı ve uygun bir program ile takip edilmelidir.

Paylaş:
Tagged:
üst